هاست، هاستینگ (hosting) یا میزبانی وب، نوعی سرویس است که به وب سایت ها اجازه می دهد تا در اینترنت قابل دسترسی باشند.
این موضوع شامل ارائه فضای سرور و پهنای باند برای وب سایت ها می شود تا مردم در هر نقطه از جهان به آنها دسترسی داشته باشند. بدون میزبانی وب، وب سایت ها نمی توانند وجود داشته باشند.
داشتن یک وب سایت یک راه عالی برای افراد و مشاغل برای دستیابی به مخاطبان جهانی است. چه فردی بخواهد افکار خود را به اشتراک بگذارد یا یک کسب و کار بخواهد به مشتریان بالقوه در مورد محصولات و خدماتش اطلاع رسانی کند، داشتن یک وب سایت راهی عالی برای انجام این کار است.
اما برای اینکه یک وب سایت در دسترس جهانیان باشد، باید به نحوی آنلاین شود یا روی اینترنت میزبانی شود.
میزبانی وب چندین مزیت از جمله مقرون به صرفه بودن و مقیاس پذیری را برای کاربران ارائه می دهد. پلن های میزبانی وب می تواند از ساده و کم هزینه تا پیچیده و گران قیمت تفاوت داشته باشد و به وب سایت ها اجازه می دهد تا متناسب با هر بودجه و هر نیاز وب سایتی طراحی شوند.
علاوه بر این، پلنِ خدمات میزبانی وب بر اساس نیازهای فعلی یک وب سایت می تواند به راحتی و بر اساس درخواست شما به شرکت هاست، افزایش یا کاهش پیدا کند.
تعریف هاست؛ میزبانی وب چیست و چگونه کار می کند؟
سروری که وب سایت شما را میزبانی می کند یک کامپیوتر فیزیکی است که به صورت مداوم روشن و به اینترنت متصل است، تا به این شکل، سایت شما همیشه در دسترس بازدیدکنندگان قرار داشته باشد. خرید سرویس هاست یا میزبانی وب به شما این امکان را می دهد که تمام اطلاعات وب سایت خود را بر روی سرورهای ارائه دهنده خدمات وب ذخیره کنید.
هنگامی که کاربر نام دامنه شما را در نوار آدرس مرورگر خود وارد می کند، سرور میزبان وب تمام فایل های لازم برای بارگیری وب سایت شما را منتقل می کند.
میزبانی وب نقش مهمی در موفقیت هر وب سایتی دارد، چرا که زیرساخت لازم را فراهم می کند تا افراد بدون توجه به اینکه در کجای جهان هستند به وب سایت دسترسی پیدا کنند.
شما می توانید خودتان یک وب سایت را میزبانی کنید، اما این کار نیاز به مهارت های فنی گسترده ای دارد. همچنین، این کار مستلزم راه اندازی و پیکربندی یک وب سرور از ابتدا، از جمله تجهیزات، زیرساخت، سخت افزار و نرم افزار است. علاوه بر این، شما همچنین باید تمام امور مربوط به تعمیر و نگهداری مداوم را هم خودتان انجام دهید.
میزبانی وب نه تنها فضای سرور و پهنای باند را برای وب سایت ها فراهم می کند، بلکه ویژگی های اضافی مانند حساب های ایمیل و پایگاه های داده را نیز فراهم می کند.
شرکت های هاست، علاوه بر فضای وب، خدماتی مانند طراحی وب سایت، امنیت و نگهداری را نیز ممکن است ارائه دهند. با استفاده از خدمات میزبانی وب، صاحبان وب سایت می توانند از نگهداری و امنیت وب سایت خود اطمینان حاصل کنند که در دنیای آنلاین بسیار مهم است.
یک ارائه دهنده خدمات میزبانی وب تضمین می کند که وب سایت شما عملکرد بهینه و با پروتکل های امنیتی مناسب دارد. علاوه بر این، با استفاده از این خدمات، بسیاری از جنبه های پیچیده میزبانی وب، از نصب نرم افزار گرفته تا پشتیبانی فنی، ساده تر می شوند.

انواع هاست
قبل از انتخاب و خرید هاست برای وب سایت یا فروشگاه اینترنتی تان، بهتر است با انواع هاستینگ بیشتر آشنا شوید تا انتخاب بهتر و دقیق تری داشته باشید.
هاست اشتراکی – میزبانی وب اشتراکی ابتدایی ترین نوع میزبانی وب است که در آن وب سایت شما بر روی یک سرور مشترک با سایر وب سایت ها میزبانی می شود. این گزینه مقرون به صرفه ترین و مناسب برای وب سایت هایی است که به منابع سرور زیادی نیاز ندارند.
میزبانی سرور خصوصی مجازی (VPS) – هاست VPS یک مرحله بالاتر از میزبانی اشتراکی است، به صورتی که وب سایت شما بر روی یک سرور خصوصی مجازی (یا همان وی پی اس) میزبانی می شود. این امر باعث ارائه انعطاف پذیری و کنترل بیشتری می شود، زیرا شما منابع اختصاصی خود را دارید.
هاست ابری – هاست ابری نوعی میزبانی است که در آن از چندین سرور برای سرویس دهی به یک وب سایت استفاده می شود، که در دسترس بودن و مقیاس پذیری بیشتری را ارائه می دهد.

میزبانی یا هاست وردپرس – میزبانی وردپرس نوعی میزبانی است که به طور خاص برای وب سایت های وردپرسی طراحی شده است. این نوع هاست، ویژگی های اضافی مانند کش و امنیت خاص وردپرس را فراهم می کند.
سرور اختصاصی – هاست اختصاصی قدرتمندترین نوع میزبانی است که وب سایت شما بر روی سروری که به طور خاص به آن اختصاص داده شده است میزبانی می شود. این بالاترین سطح کنترل و عملکرد را فراهم می کند، اما همچنین گران ترین گزینه است.
هاست Reseller – هاست Reseller نوعی میزبانی است که در آن می توانید یک طرح میزبانی را خریداری کرده و آن را به مشتریان دیگر بفروشید. این یک گزینه عالی برای کسانی است که می خواهند کسب و کار میزبانی وب خود را راه اندازی کنند.
چگونه یک هاست مناسب برای وب سایت خود انتخاب کنید؟
توجه به موارد زیر موقع انتخاب و خرید سرویس میزبانی وب یا هاستینگ می تواند به شما کمک زیادی کند:
کنترل پنل (Control Panel)
هدف از کنترل پنل این است که به شما این امکان را می دهد که جنبه های مختلف سرویس میزبانی وب سایتتان را خودتان مدیریت کنید. شرکت های معتبر هاستینگ، معمولا به شما دسترسی به کنترل پنل اختصاصی می دهند تا بتوانید کارهایی مثل تغییرات ساده، تنظیمات اصلی یا موارد مربوط به نگهداری روزمره را بدون نیاز به تماس با پشتیبانی فنی، خودتان انجام دهید.
به عنوان یکی از پرکاربرترین سیستم های کنترل پنل، یک اکانت «cPanel» یک داشبورد ساده برای مدیریت آدرسهای ایمیل، رمزهای عبور حساب و تنظیمات اصلی سرور ارائه میدهد. در غیر اینصورت، مجبور خواهید بود برای هر تغییر کوچک، منتظر پشتیبانی فنی هاست بمانید که حتی هزینه اضافی هم برایتان داشته باشد.
ترافیک/پهنای باند
زمان بررسی یک شرکت هاستینگ، سعی کنید از هر گونه محدودیتی که ممکن است روی پهنای باند وجود داشته باشد، مطلع شوید و سپس بر اساس نیاز وب سایت خود یک پلن مناسب انتخاب کنید. اگر قرار است سایت شما ویدیو، صدا یا سایر مواردی که معمولا نیاز به پهنای باند بالاتری دارند در خود داشته باشد، پلن قیمتی یا پکیجی را خریداری کنید که با نیازهای شما مطابقت داشته باشد.
آپتایم (Uptime یا زمان در دسترس بودن سایت)

آپتایم یکی از فاکتور های مهم در بررسی و مقایسه سرویس های خدمات میزبانی وب سایت است، اما معمولا در سرویس های وب رایگان آپتایم مناسبی به دست نمی آورید. این احتمال وجود دارد که بخواهید وب سایت شما به صورت شبانه روزی و در هفت روز هفته کار کند. و این چیزی است که فقط از یک میزبان وب با سرورهای قابل اعتماد و اتصالات شبکه پایدار دریافت خواهید کرد.
قبل از تصمیم گیری در مورد هاست، تاریخچه آپتایم آن را بررسی کنید. میتوانید نظرات را بخوانید و یا در تالارهای گفتگوی تخصصی یا دیگر سایت های مربوطه اطلاعاتی راجع به این قضیه کسب کنید.
سایتی که دسترسی به آن سخت است یا اغلب کلا غیر قابل دسترسی می شود، بازدیدکنندگان و مشتریان خود را از دست می دهد و این امر می تواند به شدت به درآمد آن نیز آسیب برساند.
به عنوان مثال، اگر بازدیدکننده ای سایت شما را پیدا کند و بخواهد آن را در مرورگرش باز کند ولی با خطا مواجه شود یا صفحه برای زمان زیادی سفید باقی بماند، در رفتن به سایت رقیب تردیدی نخواهد داشت. دسترسی آهسته نیز برای بازدیدکنندگان (و همچنین برای شما، مثلا هنگام آپلود محتوای جدید) بسیار خسته کننده است.
قیمت یا هزینه
مانند بسیاری از کالاها یا خدمات دیگر، ضرب المثل (هر چقدر پول بدی همونقدر آش می خوری) برای میزبانی وب یا هاستینگ نیز درست است.
اگر وب سایتی دارید که انتظار ندارید ترافیک زیادی (حداقل در اوایل راه اندازی) داشته باشد، انتظار داشته باشید سالانه بین 10 تا 150 دلار برای هاست اشتراکی (در سرویس های خارجی) یا تقریبا معادل آن به ریال در ارائه دهنده های ایرانی هزینه بپردازید. برنامه های میزبانی با ظرفیت بالاتر (مانند هاست VPS یا سرور اختصاصی) قاعدتا قیمت بالاتری دارد.
اکثر شرکت های هاستینگ، دست شما را برای انتخاب نوع پرداخت (ماهیانه یا سالیانه) باز می گذارند. معمولا پلن های سالانه دارای نرخ ارزان هستند.
بنابراین، هنگامی که از جنبه های مختلف سرویس میزبانی مورد انتخابتان اطمینان دارید، می توانید گزینه پرداخت سالانه را انتخاب کنید که قیمت تمام شده برایتان کمتر شود. اما اگر چنین اطمینانی ندارید می توانید به صورت آزمایشی یک یا چند ماه از سرویس هاست آن شرکت استفاده کنید. در این صورت، در صورت مطلوب نبودن خدمات هاستینگ، می توانید شرکت هاست خود را با ضرر کمتری تغییر دهید.
میزبانی دامنه های متعدد
مالکیت بیش از یک دامنه امری غیر معمول نیست، چه برای استفاده های شخصی و یا برای امور تجاری و کسب و کار. در این مورد، شما باید دامنه های اضافی را با فضای میزبانی اضافی در اکانت هاستینگ خود میزبانی کنید.
برای سادهتر کردن فرآیند میزبانی، امکان میزبانی بیش از یک دامنه از یک حساب واحد وجود دارد. هر وب سایت جداگانه ای که در یک حساب میزبانی می شود، دامنه افزودنی نامیده می شود. اکثر ارائه دهندگان هاست اشتراکی (ایرانی یا خارجی) اجازه دامنه های اضافی را می دهند. اما بهتر است در صورتی که به این مورد نیاز ضروری دارید، حتما قبل از خرید پلن مورد نظر، از طریق راهنمای سایت یا پشتیبانی آنلاین یا تلفنی از این مسئله مطمئن شوید.
آیا استفاده از هاست رایگان برای سایت شما گزینه خوبی است؟
ممکن است بعضی افراد برای صرفه جویی در هزینه های راه اندازی وب سایت، تصمیم بگیرند که از گزینه هاست های رایگان استفاده کنند. اما بهتر است قبل از هر چیز در این مورد بیشتر بدانید.
متأسفانه، Host یا میزبانی وب رایگان اغلب انتخاب خوبی نیست و می تواند منجر به سردردهای بسیاری در مسیر راه اندازی و پیشرفت فروشگاه آنلاین یا وب سایت شما شود.
در اینجا برخی از دلایلی را برای این موضوع بررسی می کنیم:
- عدم وجود ویژگی ها و کنترل های مورد نیاز – پلن های رایگان هاست معمولاً دارای ویژگی ها و تنظیمات محدودی هستند. شما نمی توانید سرور را سفارشی کنید یا از آخرین فناوری ها استفاده کنید. این می تواند به زمان بارگذاری آهسته و عدم عملکرد درست منجر شود.
- عملکرد ضعیف – بسته های میزبانی رایگان اغلب از عملکرد و کارایی ضعیف به دلیل اشتراک منابع محدود میان انبوهی از وب سایت ها رنج می برند. این امر می تواند منجر به افزایش زمان بارگذاری وب سایت شما در مرورگر بازدیدکننده شود، که در نتیجه باعث آسیب به سئو وب سایت و تجربه کاربری سایت شما خواهد شد.
- فضای ذخیرهسازی محدود – هاستینگ رایگان اغلب با فضای ذخیرهسازی محدود عرضه میشود که میتواند ذخیرهسازی حجم زیادی از دادهها را غیر ممکن یا دشوار کند.
- خطرات امنیتی – سرویس های میزبانی رایگان اغلب از برنامه های هاست پولی کمتر ایمن هستند، زیرا سطح حفاظتی یکسانی ندارند. این می تواند وب سایت شما را در معرض خطر هک یا آلوده شدن به بدافزار قرار دهد.
- تبلیغات مزاحم – برای جبران ارائه خدمات هاست رایگان، ارائه دهنده های چنین سرویس هایی با نمایش تبلیغات زیاد و اجباری در زمان لود شدن سایت شما در مرورگر مخاطب، هزینه های خود را پوشش می دهند. این امر در دراز مدت باعث لطمه خوردن به اعتبار برند شما و تجربه کاربری سایت شما شده و به دنبال آن وب سایت شما ریزش بازدیدکننده را نیز خواهد داشت.
بنابراین اگر می خواهید یک وب سایت یا فروشگاه اینترنتی موفق داشته باشید، بهتر است از همان ابتدا در یک هاست مناسب (و نه لزوما گران قیمت) و معتبر غیر رایگان سرمایه گذاری کنید.

از کجا هاست ارزان پیدا کنیم؟
مانند هاست رایگان، هاست ارزان نیز باعث جذب بسیاری از صاحبان آینده وب سایت می شود. با هدف کم کردن هزینه ها، برخی افراد سعی می کنند با انتخاب هاست ارزان خدمات میزبانی وب مناسبی برای وب سایت خود پیدا کنند.
اما بهتر است بدانید، همیشه هاست ارزان گزینه خوبی نیست. وقتی شما هاستینگ ارزان می خرید، و انتظار دارید همان خدمات و امکاناتی را دریافت کنید که هاست های گران تر ارائه می کنند، در واقع در بسیار از موارد این انتظار درستی نیست.
اما همه هاست های گران قیمت هم لزوما با کیفیت و با امکانات کامل نیستند.
نتیجه آنکه، هزینه تنها یکی از ملاک های مقایسه و گزینش خدمات مختلف از جمله هاستینگ است. پس سعی کنید با استفاده از ملاک های دیگر در کنار هزینه، انتخاب بهتری برای کسب و کار اینترنتی خود انجام دهید.

آیا بهتر است خرید هاست و دامنه از یک شرکت انجام شود یا به طور جداگانه؟
این مورد نیز مانند موضوع بالا، بستگی به عوامل مختلفی دارد.
به عنوان مثال، ممکن است شرکتی که خدمات هاست خوبی برای نیازهای شما ارائه می دهد، ثبت یا خرید دامنه را با قیمت بالاتری نسبت به شرکت های دیگر انجام دهد یا حتی پسوند دامنه مورد نیاز شما را ارائه ندهد.
در این صورت بهتر است از یک شرکت دیگر خرید دامنه را انجام دهید، و سپس بعد از خرید هاست، دامنه خود را به سرویس هاستینگ خود متصل کنید.
با بررسی شرکت های مختلف میزبانی وب و ثبت دامنه، و در نظر گرفتن نیاز ها و بودجه خود برای راه اندازی وب سایت و کسب و کار آنلاین خود، می توانید به جمع بندی بهتری در مورد این سوال برسید.
هاست ایرانی یا هاست خارجی؟
در مورد این سوال نیز، کارشناسان نظرات مختلفی دارند.
به صورت کلی، اگر بیشتر مخاطبانتان در کشور ایران هستند و لازم می دانید وب سایتتان را در سرورهای واقع در ایران میزبانی کنید، پیشنهاد می شود از هاست ایرانی استفاده کنید.
هاست های ایران، شامل سرورهای مجازی، سرورهای اختصاصی و هاست ابری می شوند که با قیمت ها و امکانات متعددی توسط شرکت های هاستینگ ایرانی ارائه می شوند.
خرید هاست خارجی نیز اگرچه مشکلاتی مانند نحوه پرداخت ارزی، عبور از تحریم ها و غیره را نیز دارد، ممکن است در برخی موارد گزینه بهتری برای میزبانی وب سایت یا فروشگاه اینترنتی شما باشد.

نتیجه
همانطور که دیدید، میزبانی وب یا Hosting یک بخش ضروری از داشتن یک وب سایت است. بدون آن، وب سایت ها نمی توانند وجود داشته باشند و توسط مخاطبان جهانی قابل دسترسی باشند. سرویس هاستینگ، نه تنها زیرساخت های لازم برای وجود یک وب سایت را فراهم می کند، بلکه ویژگی ها و خدمات اضافی را نیز ارائه می دهد که حفظ و امنیت یک وب سایت را آسان تر می کند.